Ποινικές διώξεις για δάνεια κομμάτων

Ποινικές διώξεις για δάνεια κομμάτων

Μάρτιος 29, 2019 - 19:11
2 σχόλια

Ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν δεκάδες τραπεζικά στελέχη και πρώην υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων ως το 2011, μετά την παραγγελία που δόθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς για διώξεις σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ), τα οποία είχαν δοθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων.

Τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κρίθηκε ότι εξυπηρετούνται και για το λόγο αυτόν δεν περιελήφθησαν στην παραγγελία για δίωξη.

Η δίωξη αφορά τα τραπεζικά στελέχη, που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις για την περίοδο από το 2005 ως και το 2011, που αντιμετωπίζουν κατηγορία για απιστία σε βάρος των τραπεζών σε βαθμό κακουργήματος, ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για ηθική αυτουργία διώκονται οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων, εννέα τον αριθμό.

Η υπόθεση των κομματικών δανείων είχε βρεθεί από την αρχή ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα των ερευνών για υποθέσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως υποθέσεις είτε διαφθοράς είτε διαπλοκής, και παρά το γεγονός ότι η σχετική δικογραφία είχε μπει στο αρχείο, ανασύρθηκε και η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου προκειμένου να καταλήξει στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η ανάσυρση της δικογραφίας και η νέα παραγγελία για έρευνα δόθηκε από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου το 2017, παρά την ύπαρξη διάταξης νόμου, που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και προέβλεπε απαλλαγή για τα στελέχη των τραπεζών σε περιπτώσεις δανειοδοτήσεων κοινωφελών ιδρυμάτων, κομμάτων και λοιπά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές που έθετε ο νόμος του 2013 είχαν ελεγχθεί στο πλαίσιο της πρώτης εισαγγελικής έρευνας για τα κομματικά δάνεια, είχαν βρεθεί εντάξει και η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.

Μετά την ανάσυρση της δικογραφίας όμως και τη νέα έρευνα έγινε δεκτό το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη που έλεγε ότι η παροχή εγγύησης για τα δάνεια  των κομμάτων που στηριζόταν στις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήταν επαρκής.

Πάντως, η ύπαρξη νόμου που απάλλασσε τα στελέχη των τραπεζών από ποινικές ευθύνες - διότι βασικά τα στελέχη των τραπεζών διώκονται, περί τα 120 συνολικά- θα απασχολήσει κατά την πορεία της υπόθεσης τη δικαιοσύνη και θα κριθεί κατά πόσον μπορεί εκ των υστέρων να ξεπεραστεί η όχι.

Υπό δίωξη βρίσκονται στελέχη από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica και την πάλαι ποτέ Αγροτική.

ΠΗΓΗ: skai.gr


2 Σχόλια

Δεν ξέρω και ούτε με νοιάζει για δάνεια κομμάτων, τα κόμματα είναι κυρίαρχα (τα γνωστά και παραδοσιακά, όχι οι σημερινοί σφετεριστές της εξουσίας) και κάνουν ότι θέλουν. Αυτό που ξέρω είναι ότι φέτος ο μακεδονικός χαλβάς δεν ήταν τόσο νόστιμος όσο τις προηγούμενες χρονιές, κύριοι, άσε που η συσκευασία ήταν μικρότερη και πιο ακριβή. Α ρε, τι κάνει η συμφωνία των Πρεσπών. Μαύρη Σαρακοστή φέτος. Κούλη, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου, φρόντισε και τον μακεδονικό χαλβά, το έθνος θα σε ευγνωμονεί!

Η γνωστή κυρία που στον ελεύθερο χρόνο της ασκεί αναιρέσεις κατά των αποφάσεων που αθωώνουν τον Γεωργίου που αποκάλυψε το μέγεθος της καραμανλικής χρεωκοπίας συνεχίζει στο ρυθμό του Πάκη και του Παπαεισαγγελόπουλου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.